Какво е коластра? Ползи за здравето

Какво е коластра?
Коластрата е основната съставка на популярните ни продукти AquaSource КолАктив коластра и АкваСорс КолАктив3 коластра. Но какво представлява коластрата и каква роля може да играе за доброто хранене?

Коластрата е първото вещество, наподобяващо мляко, което произвеждат женските бозайници за храна на своите новородени. Тя съдържа смес от имунни и растежни фактори и важни нутриенти, подпомагащи имунната система за постигането на по-добро здраве, жизненост и растеж.

Това „първо мляко“, произвеждано от майките, е богат източник не само на компоненти, подпомагащи имунната система и растежа, но и на антиоксиданти, които са безценен помощник за новороденото в периода, когато е най-уязвимо. Имунната система играе изключително важна роля за цялостното ни добро състояние, затова трябва да се стремим да правим необходимото за поддържане на ефективното й функциониране, тъй като от това зависи запазването на оптимално здраве дори в стресови периоди. Различни изследвания показват, че коластрата и нейните съставки са много полезни не само за растящите, но и за порасналите.

Защо коластра от крави?
„АкваСорс“ използва коластра от крави. Именно коластрата от крави се използва най-често като хранителна добавка. Тя съдържа 10-20 пъти повече хранителни фактори от човешката коластра.

Практическото съображение е, че производството и преработването на краве мляко и продукти от краве мляко са добре утвърдени. Съвременните производствени процеси и мощности са подложени на строг контрол и получената по този начин коластра от крави отговаря на най-високите стандарти за качество.

Хранителна стойност
Коластрата е богат източник както на заменими, така и на незаменими аминокиселини, също така на незаменими мазнини, в това число фосфолипиди, което прави възможно запазването на протеините в коластрата и лесното й усвояване в стомашно-чревната система.
Най-важните хранителни компоненти на коластрата са имунните и растежните фактори.

Имунни фактори
Богати на пролин полипептиди (PRPs)
Богатите на пролин полипептиди (PRPs) модулират сложната имунна система и следователно са най-важната съставка в коластрата. Те подпомагат тимуса (жлезата с вътрешна секреция, играеща ролята на централна командна станция за имунната система).

Пептидите са къси вериги от аминокиселини – градивните блокчета на протеините, които нямат сложната третична структура на протеините. Богатите на пролин полипептиди (PRPs), наречени така заради необичайно високото си съдържание на аминокиселината пролин, са интрацелуларни сигнални молекули с уникалната способност да подпомагат допълнително имунната система.

Имуномодулиращите пептиди в коластрата се срещат в литературата с различни наименования, включително трансферен фактор, колостринин и богати на пролин полипептиди (PRPs).

Имуноглобулини (IgG, IgA, IgM)
Имуноглобулиновата фракция в коластрата от крави представлява приблизително 70-80% IgG, 10-15% IgA, 10-15% IgM. Демонстрирано е, че антителата от краве мляко под формата на добавка, подпомагаща имунната система, са ефективно средство за осигуряване на локална защита за стомашно-чревния тракт.

Функцията на тези имуноглобулини (антитела) е следната:

IgG – Преобладаващ имуноглобулин в коластрата от крави.

IgА – Преобладаващ имуноглобулин в човешката кърма и коластра. Главната му роля е като първа защитна линия, полезен за лигавиците.
IgМ – Главната му роля е на „първо влизащо в бой“ антитяло.

Лабораторните анализи както на имунните, така и на растежните фактори от коластрата от крави сочат, че са идентични на откритите в човешката коластра, но нивото им е значително по-високо в коластрата от крави. Коластрата от крави е 40 пъти по-богата на имунни фактори от майчината кърма. Така например човешката коластра съдържа 2% IgG (имуноглобулин G, най-важния от откритите в тялото имуноглобулини), докато в коластрата от крави IgG възлиза на 86%.

Лактоферин
Лактоферинът е свързващ желязото протеин, който допринася за лишаване на бактериите от желязото, което им е нужно, за да се възпроизвеждат, и доставя желязо в червените кръвни телца, увеличавайки насищането на тъканите с кислород.

Алфа-лакталбумин и бета-лактоглобулин в млякото и коластрата.
Това са главните суроватъчни протеини в млякото и коластрата.

Цитокини
Цитокините са малки белтъчни молекули, отделяни от специфични клетки на имунната система. Спадат към категорията на сигналните молекули, активно участващи при комуникацията между клетките. Те са протеини, пептиди или гликопротеини.

Лизозими
Лизозимите подпомагат имунната система. Ензимите лактопероксидаза-тиоцианат, пероксидаза и ксантин-оксидаза окисляват бактериите благодарение на това, че отделят диводороден пероксид.

Гликопротеини
Гликопротеините са свързан с храносмилането фактор, за който е демонстрирано, че помага на имунните и растежните фактори да оцелеят, преминавайки през високо киселинната храносмилателна система.

Растежни фактори
Коластрата съдържа много растежни фактори, включително инсулиноподобен растежен фактор 1 и 2 (IGF-1 и IGF-2),епителен растежен фактор (ЕGF), фибробластен растежен фактор (FGF), получен от тромбоцити растежен фактор (PDGF) и трансформиращ растежен фактор (TGA-α и TGF-β). Растежните фактори са пептиди, които действат като интрацелуларни сигнални молекули, включващи или изключващи производството на специфични протеини в кодоцитите. Присъствието им в коластрата е насочено към растежа и развитието на храносмилателната система на новороденото, но при по-големите деца и възрастните те спомагат за поддържането на здрави чревни стени.

Други компоненти с хранителна стойност
Витамини, минерали, аминокиселини и незаменими мазнини; съдържащите се в коластрата витамини, минерали и аминокиселини са в почти перфектна комбинация.

Открити са в малки количества витамините А, В1, В2, В6, В12 и Е, както и съвсем малки количества от всички други витамини, и минерали като калций, натрий, магнезий и цинк.


 

AquaSource КолАктив коластра и AquaSource КолАктив3 коластра

AquaSource предлага два продукта с коластра: първият ни продукт, AquaSource КолАктив коластра, и „следващото поколение“, AquaSource КолАктив3 коластра. И двата продукта са много добри, но фокусът при продажбите ви би трябвало да пада върху Колактив3, тъй като той носи допълнителни ползи.

 


 

AquaSource КолАктив3
AquaSource КолАктив3 използва цялата коластра – тя е пълномаслена и не преминава през процес на ултрафилтрация. Нашата коластра се добива от югозападната част на Съединените щати и модерната фабрика за нейната преработка е изградена по проект на инженери в млекопреработвателната сфера с единствена цел – произвеждане на коластра от най-високо качество. След като бъде събрана и обработена, коластрата се подлага на флаш-пастьоризация при 72°С в продължение на 15 секунди и накрая се изсушава чрез индиректно нагряване при ниска температура. Благодарение на този процес хранителните й качества се съхраняват максимално.

AquaSource КолАктив3 включва също така две други съставки, играещи важна роля за поддържане здравето на храносмилателната и на имунната система:

 Ацидофилус – полезни бактерии, населяващи тънките черва, които подпомагат храносмилането. Участват в защитата на тялото от вредни бактерии, паразити и други организми.

• Лактоферин – Този биоактивен пептид, присъстващ естествено в коластрата, е добавен допълнително към нашия продукт, за да го направи още по-полезен за имунната система.

AquaSource КолАктив коластра
AquaSource КолАктив съдържа обезмаслена коластра без допълнителни хранителни съставки.


Oсновни предимства:
• Нутриенти и антитела в концентрирана форма.
• Подходяща за хора на всяка възраст.
• Подпомага поддържането на цялостно добро здраве.
• Подпомага имунните функции.
• Не съдържа СЕГ, ТСЕ и антибиотици.
• Предлага се в капсули, съдържащи единствено коластра (без свързващи или противослепващи агенти).
• AquaSource КолАктив3 използва цялата коластра и включва ацидофилус и лактоферин, така че ползата за храносмилателната система да бъде още по-голяма.
• AquaSource КолАктив използва обезмаслена коластра без допълнителни хранителни съставки.

Вашият коментар